Share

Direct naar
Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Benidorm!!!???

IMG_3362

Mijn eerste kennismaking met Benidorm

In 1974 kwam ik per ongeluk voor het eerst in Benidorm. Het was oktober, het regende de hele week, het was koud, de stad was grauw, de Spanjaarden waren chagrijnig, het eten slecht, de vakantie bedorven.
Ik beloofde mezelf dat dit een fout was die ik nooit meer zou maken.

In 2003 werd ik, met tegenzin, weer meegesleept naar dat zelfde Benidorm. Het was half mei, het weer was prachtig, de Spanjaarden waren gelukkig vriendelijker dan in 1974, de stad was nog steeds grauw, het eten redelijk maar wel goedkoop. Het was uit te houden.

Sindsdien kom ik ieder jaar in Benidorm, omdat mijn lief er hopeloos aan verslaafd is. En bij ieder bezoek ga ik me er gelukkiger voelen.

Het geheim van Benidorm

Het Plaza del Castillo, waar ooit een fort heeft gestaan

Het Plaza del Castillo, waar ooit een fort heeft gestaan

Maar wat is toch het raadsel van Benidorm? Waarom zijn er zoveel Nederlanders hopeloos verslaafd aan een stad die ogenschijnlijk niets heeft te bieden? Een stad vol kille hoogbouw, slecht onderhouden straten, een boulevard met gaten, restaurants met oude plastic stoeltjes, een centrum dat in 30 jaar nauwelijks is veranderd, een stad zonder cultuur, zonder imposante bouwwerken, kerken, gevels. Een stad zonder het moderne comfort.

Naar Benidorm ga je niet om tot je enkels weg te zakken in het hoogpolige tapijt van 5-sterren resorts en hotels.
Ze zijn er wel, maar worden door de fanatieke Benidormgangers angstvallig gemeden.

Naar Benidorm ga je ook niet om kathedralen of kastelen te bezichtigen. Die zijn er niet. Die zijn er nooit geweest. Ooit is er een fort geweest, maar nadat dat 2 keer door de Moren met de grond gelijk is gemaakt, heeft men het opgegeven. Neem maar niet de moeite om een toerist te vragen of hij iets weet van dat fort of van de geschiedenis van Benidorm. Hij weet het niet, hij wil het niet weten, het interesseert hem ook niet.

Naar Benidorm ga je ook niet om cultuur te snuiven. Probeer niet om er een theater- of balletvoorstelling te bezoeken. Die zijn er niet. In Benidorm vind je floorshows, live shows en diner shows, en veel volkszangers uit alle uithoeken van de wereld.

Camping Arena Blanca

Camping Arena Blanca

Naar Benidorm ga je ook niet om te glampen. We weten niet eens wat dat is. In Benidorm sta je nog met je caravan op een minuscuul lapje grond, en zijn de scheerlijnen van je voortent nog innig omstrengeld met die van de buren.

Naar Benidorm ga je als Nederlander ook niet om culinair in de watten gelegd te worden. In Benidorm willen we geen liflafjes waarvan we de naam niet eens kunnen uitspreken, we willen geen culinaire hoogstandjes, we willen geen schilderijtje op ons bord, met eetbare bloemetjes en een veeg bietenschuim. We willen patat, saté, onbeperkt spare ribs.

Naar Benidorm ga je ook niet om sportieve prestaties te leveren. Wandelen mag, de boulevard op en neer bijvoorbeeld, fietsen mag ook, maar niet te hard. Als je afstanden wil maken, dan doe je dat niet op spierkracht, maar in een scootmobiel, hoe oud of hoe jong je ook bent.

Guadalest, een van de toeristische attracties in de buurt van Benidorm

Guadalest, een van de toeristische attracties in de buurt van Benidorm

Naar Benidorm ga je ook niet om de omgeving te bezoeken. Er is een omgeving, een mooie omgeving zelfs, maar die laten we liever ongerept. Als er één keer per jaar een vrijwilliger op uit gaat, dan zien we de foto’s wel op Facebook.
We kennen mensen die al 20 jaar hun vakanties doorbrengen in Benidorm die nog nooit het centrum hebben gezien, die zelfs nog nooit verder dan 100 meter van hun appartement zijn geweest.

Dàt zijn de echte Benidormgangers. Naar Benidorm ga je om terug te vallen op je oerstaat, om niets te doen, om op het strand te liggen, een terrasje te pakken, en zinloos te babbelen met de buren die daar ook al jaren komen zonder iets gezien te hebben.

Het populairste strand van Benidorm, het Levantestrand

Het populairste strand van Benidorm, het Levantestrand

In Benidorm is 60 jaar geleden het massatoerisme uitgevonden, en sinds die tijd is er weinig veranderd. Benidorm is gegroeid, flink gegroeid zelfs, vooral in de hoogte. Verder heeft de tijd er stil gestaan. Benidorm is nog even knus, oubollig zelfs als 40 jaar geleden. Daar breng je de vakantie nog door zoals onze ouders dat een halve eeuw geleden deden.
In Benidorm mag je jezelf nog zijn. En dat willen we graag zo houden.

Deze website

IMG_4118Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt voor een aangenaam verblijf als toerist of overwinteraar in of in de buurt van Benidorm.

Klik op de pictogrammen hieronder voor meer informatie, of kijk in de menubalk.

In Benidorm op Youtube

Films en foto-impressies van Benidorm vind je op ons Youtube-kanaal

ShareMobile & Tablets